Ți se întâmplă uneori să te urci pe cântar după o săptămână strictă de dietă și să te întrebi unde ai greșit? Te-ai cântărit vreodată dimineața după o noapte de distracție și te-ai întrebat cum de poate dura chiar și o săptămână să pierzi jumătate de kilogram, dar doar câteva ore pentru a pune 2 kg? Care este treaba cu aceste fluctuații de greutate nedrepte?
Vestea bună este că este aproape imposibil ca o creștere bruscă în greutate suplimentară să fie grăsime. Creșterea în greutate adevărată este lentă, la fel ca pierderea în greutate, necesită timp. Deci, ce se întâmplă? Ce face ca greutatea ta să scadă într-o zi și să crească în următoarea?
Când te urci pe cântar nu îți cântărești doar organele, mușchii, oasele și grăsimea, ci cântărești tot ce se află în corpul tău în acel moment, inclusiv: apa din sistem, lichidele pe care le-ai consumat recent, mâncarea nedigerată pe care ai consumat-o cu ceva timp înainte. Aceste lucruri pot provoca fluctuațiile mari.
Retenția de apă
Retenția de apă apare atunci cand organismul reține în țesuturi mai multă apă decât are nevoie. Și în acest context, retenţia de apă ȋn organism cauzează fluctuațiile de kg afișate pe ecranul unui cântar digital.
Apa reprezintă aproximativ 60% din greutatea corporală și este unul dintre primele lucruri pe care le elimini când slăbești. Numim exces de apă în organism atunci când lichidul se colectează în țesuturi, determinându-le să se umfle. Apa reținută este de obicei stocată în tot corpul, în țesuturi sau între vasele sanguine, iar aceasta se resimte cel mai mult la nivelul degetelor și partea inferioară a picioarelor.
Ce cauzează retenția de apă?
Deshidratarea: dacă nu bei suficientă apă, raportul sare/apă devine dezechilibrat și corpul păstrează lichidele până la restabilirea echilibrului.
Sarea și carbohidrații: de obicei prea multă sare în dieta este motivul retenției de apă. Sodiul se leagă de apă și o menține blocată în corp. Carbohidrații de asemenea pot avea un impact asupra retenției de lichide.
Menstruația: înainte de menstruație, organismul reține apa din cauza modificărilor hormonale. Retenția de lichide în perioada menstruației poate provoca și senzații de balonare severă.
Muncă sedentară: șezutul îndelungat caracteristic celor care lucrează în birou poate provoca retenția lichidelor.
Stresul: când ești stresat, corpul produce hormonul stresului numit cortisol. Cortizolul joacă un rol important și în menținerea unui nivel stabil de zahăr în sânge, echilibrarea metabolismului și reducerea inflamațiilor.
Probleme la glanda tiroidă: în special persoanele care se confruntă cu hipotiroidismul pot dezvolta retenția
De unde să știi că corpul tău reține mult lichid? Unul dintre principalele simptome ale retenției de apă este senzația permanentă de balonare și umflare. În linii generale, corpul tău reține mult lichid dacă:nu poți slăbi, oricât de mult ai încerca ai o senzație de balonare și umflare, ai fața umflată.
Rezerve de carbohidrați
Corpul tău stochează carbohidrați pentru utilizare ulterioară ca glicogen în ficat și țesutul muscular. Glicogenul reține apa într-un raport de 3g de apă la 1g de glicogen, ceea ce o face voluminoasă și grea.
450 grame de glicogen conține aproximativ 1,350 g de apă. Prin urmare greutatea poate fluctua datorită faptului că mâncați mai mulți sau mai puțini carbohidrați sau luați parte în activități sportive care vă epuizează rezervele de glicogen și apă. Toată persoanele care au încercat orice formă de dietă cu un aport redus de carbohidrați a experimentat acest fenomen și pierdere inițială în greutate. Din păcate, bucuria acestora este prematură, deoarece primele kilograme pierdute în câteva zile reprezintă doar apă și glicogen, nu grăsime.
Antrenamente intense
Orice formă de sport în care trebuie să fiți dezvoltat și în special în cazul antrenamentelor de forță, apar leziuni musculare, care sunt marcate pe celulele musculare prin formarea de microtraume. Unul dintre fenomenele cunoscute este inflamația locală, atunci când apa este reținută între și în interiorul celulelor musculare. Acest mecanism poate duce la creșterea în greutate.
O puteți recunoaște sub formă de „febră musculară”. Acest debut întârziat al febrei musculare, zis și DOMS, durează în mod normal 24-72 ore și se caracterizează prin faptul că aveți probleme atunci când urcați scările după antrenamentul picioarelor sau atunci când ridicați mâinile după antrenamentul brațelor.
Un număr pe cântar îți poate spune cum stai cu pierderea în greutate sau cu obținerea masei musculare, dar nu spune niciodată întregul adevăr. Fluctuații de greutate în decurs de câteva zile sunt perfect normale dacă luați în considerare alimentația, băutul, exercițiile fizice, efectele hormonale și medicamentele folosite sau condiția medicală actuală. Chiar și în timpul zilei, greutate corporală poate varia cu până la 3 kilograms, lucru perfect normal.
Dacă ești în căutare de a-ți achiziționa un cântar electric mai bun, intră și pe magzin-non-stop.ro și aruncă o privire, îți garantăm că nu vei fi dezamagită.