Cum distingi o ie autentica si de unde poti cumpara una?

de admin

A purta o ie este o adevarata mandrie, iar romancele se pare ca au inteles acest lucru. Ba mai mult, au invatat cum sa puna in valoare o astfel de piesa si sa profite din plin de versatilitatea sa, mixand-o in zeci si zeci de combinatii. Asa ca ar fi pacat sa privam garderoba noastra de o ie.

De preferat sa fie autentica, insa nu toate modelele regasite pe piata sunt autentice, brodate manual si confectionate din materiale de calitate. Daca te intrebi cum distingi o ie autentica de o bluza cu motive traditionale, trebuie sa stii ca pretul este primul detaliu care face diferenta. Exista insa si alte caracteristici care te ajuta sa identifici o ie autentica, despre care iti voi povesti in cele ce urmeaza.

Broderia

Broderia este cusuta manual in cazul iilor autentice. Pentru a te asigura de asta, uita-te pe dosul broderiei. Cand a fost confectionata manual, vei observa pasiturile de la un model la altul, precum si nodurile firelor. Iilor realizate in serie le lipsesc aceste detalii. In plus, lucratura de calitate este fina si marunta – un alt aspect pe care sa il verifici.

Este tivita si incretita manual

Este vorba despre ia romaneasca autentica, a carei maneca este formata din altita, incret si rauri de broderie. Fiecare detaliu este lucrat manual, cu deosebita maiestrie. Cu aceleasi rauri generoase de broderie este lucrat si impodobit pieptul iei, innobilat cu motive traditionale din cele mai diverse.

Materialul

Daca in cazul unei ii stilizate se pot utiliza diverse tipuri de materiale, in cazul iilor autentice se are in vedere o selectie riguroasa de materiale naturale. Este vorba despre panza topita de bumbac, panza de bumbac tesuta in casa, borangic sau marchizet. Materialele sintetice tradeaza o calitate inferioara si implicit, neautenticitate. In cazul broderiei se folosesc de asemenea fire naturale din bumbac, matase sau vascoza.

Pretul

Atunci cand te gandesti la ie autentica, te gandesti la un proces extrem de migalos care se poate intinde pe zile sau chiar saptamani in sir. Desigur, de asta depinde si complexitatea fiecarui model in parte. Din acest motiv, o ie autentica 100% inseamna o investitie si nu una de ordinul zecilor de lei. Materialele de calitate si zecile de ore de munca ale artistului nu vor fi niciodata acoperite de un pret ireal de mic. In acest caz, ai de-a face cu o ie stilizata, nicidecum una autentica.

Fiecare model in parte transmite o poveste

Valorea unei ii autentice nu consta numai in calitatea materialelor folosite. Fiecare ie nationala povesteste despre credinta si pasiunea celei care o creeaza. Sunt in sine piese de arta care transmit mai departe istoria, cu fiecare detaliu traditional brodat cu multa rabdare. Astfel, nu poti purta o ie inainte de a-i descoperi povestea, de a afla cum au luat nastere motivele traditionale cu o istorie de zeci de ani.

In cazul in care iti doresti sa iti completezi garderoba cu o astfel de piesa de arta, magazinul Ienationala.ro este un punct de plecare. Gasesti aici adevarate bijuterii vestimentare constand in ii brodate manual, care amintesc de straiele purtate cu atata mandrie de catre strabunicii nostri.

Descopera colectia de ii autentice si alege modelul cu a carui poveste te identifici.

V-ar putea interesa si