Conceptii gresite privind siguranta si sanatatea in munca – pe care sa le eviti

de admin

Conceptiile gresite sau notiunile preconcepute cu privire la siguranta la locul de munca pot afecta semnificativ aproape fiecare aspect al afacerii tale. De la pastrarea angajatilor si perceptia publicului pana la castiguri si pierderi financiare – vei dori sa te feresti de cele mai comune mituri despre siguranta la locul de munca care impiedica afacerea ta sa creasca.

Investitia in formarea in sanatate si securitate la locul de munca este prea scumpa.

Instruirea in materie de securitate si sanatate la locul de munca necesita anumite costuri, intr-adevar, insa acestea sunt nesemnificative in comparatie cu costurile pe care afacerea ta va trebui sa le plateasca dupa un accident de munca. Nu numai ca aceste programe iti ofera un randament al investitiei, dar putem spune ca economisesc in costuri indirecte care trebuie platite dupa ce se intampla un accident. Acestea includ cheltuieli precum inlocuirea produselor deteriorate, instruirea si compensarea lucratorilor inlocuitori, amenzile, cheltuielile administrative si lista continua. Fara indoiala, finalizarea completa a pregatirii in domeniul securitatii si implementarea programelor de siguranta in afacerea ta va economisi bani, timp si resurse valoroase. Vasfebco.ro este un partener extrem de eficient pentru a te asigura ca toti angajatii tai vor primi o pregatire aprofundata cu atentie individualizata.

Accidentele se vor intampla indiferent de masurile luate.

Siguranta nu este ceva care se intampla de la sine, fara planificare, efort sau actiune. De fapt, este exact invers. Crearea unui mediu sigur necesita atentie constanta, atentie la detalii si gandire proactiva. Siguranta nu este ceva ce observam, ci mai degraba ceva ce practicam in fiecare zi din viata noastra. De multe ori, accidentele apar atunci cand ne grabim sau pur si simplu nu suntem atenti. Trebuie sa invatam cum sa fim atenti la locul de munca, astfel incat sa fim atenti la deciziile pe care le luam pe tot parcursul zilei de munca. Daca vom fi atenti ne permite sa ne concentram asupra sarcinilor de zi cu zi si sa lucram mai in siguranta.

Angajatii mei stiu sa se protejeze si sa lucreze in siguranta, fara pregatire formala.

Niciodata nu ar trebui sa presupunem ca cineva stie sau nu stie anumite lucruri. Ceea ce poate parea evident pentru o persoana ar putea fi ignorat complet de alta. Presupunand ca angajatii tai stiu deja totul, nu este decat o reteta pentru un dezastru care ar putea pune in pericol viata acestora si te poate costa financiar.

Angajeaza o firma specializata care ofera servicii SSM pentru a te asigura ca instruirea angajatilor se face conform legislatiei in vigoare.

Lucram intr-un birou si nu trebuie sa ne facem griji pentru pericolele la locul de munca.

Desi fiecare mediu de munca are grade diferite de pericol si expunere la pericole potentiale, fiecare loc de munca, chiar si la birou, sunt supuse accidentelor, ranilor si bolilor. De fapt, s-ar putea sustine ca mediile de lucru sedentare se confrunta cu provocari deosebit de periculoase de sanatate si siguranta, deoarece inactivitatea poate duce la o serie de probleme grave de sanatate. De exemplu, persoanele care stau pentru perioade indelungate de timp au un risc mai mare de obezitate, tensiune arteriala crescuta, zahar in sange, boli de inima si chiar cancer. Întelegerea clara a pericolelor de siguranta la locul de munca iti permite sa promovezi un mediu mai sanatos si mai sigur pentru angajati. Angajatii mai sanatosi inseamna mai putine cereri de concediu medical, zile lucratoare ratate si, in cele din urma, reduc probabilitatea de accidente prevenibile.

Legea 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca se aplica in toate domeniile de activitate atat private cat si publice cu cateva exceptii cum ar fi serviciile militare, politia etc. In lege se regasesc obligatii atat pentru angajatori cat si pentru lucratori.

Siguranta la locul de munca afecteaza doar un aspect al activitatii noastre.

Aceasta conceptie gresita poate fi deosebit de daunatoare, deoarece nu vede imaginea pe termen lung pentru afacerea ta. Este important sa privesti lucrurile in perspectiva si sa iti amintesti ca si angajatii sunt oameni, cu vieti si persoane dragi in afara muncii. Dar chiar si dincolo de asta, este vital sa tii cont de faptul ca partenerii, clientii, investitorii, filialele si publicul acorda o atentie deosebita afacerii tale. Investitia in angajati si siguranta lor trimite un mesaj puternic ca iti pasa de bunastarea lor si are un impact pozitiv asupra modului in care esti perceput de catre clienti si parteneri.

Stabileste un plan de actiuni in cazul in care iti regasesti afacerea la oricare dintre aceste conceptii gresite. Incurajeaza-ti echipa printr-un mediu de lucru mai sigur, mai sanatos si aceasta va fi mai fericita sa vina la munca in fiecare zi. Intreprinderea ta va vedea imbunatatiri in ceea ce priveste serviciul pentru clienti, moralul, productivitatea si reputatia – toate esentiale pentru cresterea si longevitatea afacerii tale.

V-ar putea interesa si