In mediile specializate precum sunt laboratoarele, indiferent ca este vorba despre echipamente sau sticlarie de laborator, acestea trebuie sa beneficieze de o curatare deosebit de eficienta pentru a nu influenta precizia rezultatelor.
Exista anumite cerinte foarte bine determinate ce trebuie respectate in ceea ce priveste puritatea veselei si a instrumentarului utilizat, totul pentru a realiza investigatiile de laborator asigurand corectitudinea si calitatea rezultatelor.
Spalarea sticlariei de laborator si ce presupune acest proces
Nu mai incape in discutie ca diversele teste si analize vor fi realizate numai in incaperi speciale, care sunt conform cu cerintele de amenajare impuse pentru a atesta valabilitatea lor. Este necesara folosirea de utilaje special concepute pentru o spalare calitativa a veselei. Acolo unde accentul se pune pe sticlarie de laborator pentru intrebuintare de durata, metodele potrivite pentru o conditie sanitaro-igienica adecvata se vor alege prin raportare la natura impuritatilor cu care intra in contact, la agentii chimici folositi.
Specialistii care vor lucra cu acestea trebuie sa aiba cunostinte aprofundate legat de proprietatile substantelor impurificatoare, pentru a recurge la o modalitate de efect privind curatarea: gradul de solubilitate in apa, solventi organici, solutii acide, alcaline. Se urmareste o descompunere garantata a acestora, precum si o eliminare sigura a lor.
Ce se are in vedere cand vine vorba despre sticlaria de laborator speciala? Iata cateva exemple de care laborantii trebuie sa tina cont in cazul in care este vorba despre vesela cotata.
In cazul biuretelor, se are in vedere inlaturarea robinetelor si prelucrarea lor cu eter. Ulterior acestea sunt fixate in locul destinat, iar sticlaria se inmoaie in solutie, alaturi de bucatele de hartie si se agita. Este recomandata utilizarea unei periute lungi, clatirea cu apa normala si apoi cu apa distilata. Ar trebui sa fie eficienta masura, insa in caz contrar se recomanda actiunea cu acid sulfuric, respectiv cu amestec cromic si o clatire minutioasa ca in cazul precedent. Si altele sunt solutiile la care se poate recurge in ceea ce priveste acest instrument de laborator.
In fine, cel mai potrivit este ca fiecare sa consulte manualele de specialitate, respectiv fisa de instructiuni legat de modul in care se spala fiecare tip de sticlarie, vesela si echipament in parte.
Cateva reguli de la care nu se poate face abstractie, in functie de tipul sticlariei, sunt mai jos mentionate.
Dupa fiecare utilizare a veselei chimice, este indicat a o spala, inainte de sfarsitul zilei respective. In nici un caz aceasta nu va fi lasata pentru urmatoarea zi.
Intotdeauna se va tine cont de proprietatile caracteristice fiecarui articol in parte in a determina metoda de spalare corespunzatoare – capacitatea de oxidare, solubilitatea in apa, respectiv solventi organici.
Este ideal a determina metoda optima de curatare pentru fiecare tip de vesela in parte inainte de a trece la actiune. Numai in acest mod procesul va fi unul eficient si corespunzator. Si legat de uscare trebuie cunoscute anumite aspecte. Fiecare ar trebui sa se informeze legat de cum se realizeaza aceasta, dupa tipul laboratorului, respectiv instrumentele folosite in acesta.
Cei care sunt in cautarea de solutii pentru curatat, dar si de sticlarie laborator, echipamente variate, inclusiv de uscare, decontaminare, gasesc solutii in magazinul online Precisa.